”Vi er dem, der undrer os”

Når Vejles food-startups skal frem i verden, er Culinary Institute by Vejle Erhverv dem, der giver det kærlige skub i ryggen. Som en del af Vejles fødevarefyrtårn har de musklerne til at sætte sanser og kreative idéer i spil i et netværk af fødevareentusiaster, som kun bliver bedre af at lege sammen.

Da Per Mandrup faldt i snak med Erhvervs- og Turismechef i Vejle Kommune, Morten Damgaard, om DANDY Business Parks fødevarefyrtårn Food Innovation House, blev han nysgerrig. Udover sin baggrund som kok og ejer af en af Danmarks første Michelin-restauranter, har han desuden arbejdet med konceptudvikling hos AgroTech i Aarhus. Per Mandrup ved om nogen, at food-iværksættere ikke er drevet af computere, teknologi og bogstaver. De er visuelle og styret af lyst og sanser.

Så da Culinary Institute by Vejle Erhverv blev skabt med Per Mandrup i spidsen, kæmpede han for at få udviklet et sensorisk og holistisk madkontor – en kreativ legeplads for mennesker drevet af mad.

– Vi har mulighed for at lave workshops, hvor man kan skrue på lys, lyd og duft, så maden smager helt anderledes og giver en anden oplevelse, fortæller Per.

Hånden på kogepladen

Med et ben i hver lejr – kommunens og erhvervslivets – har Culinary Institute styrken til at være frontløbere på at teste nye madløsninger. Fokus er at skabe det rette match mellem virksomheder og samarbejdspartnere.

– Vi spotter iværksætterkulturer med godt potentiale og kobler dem op med de rette platforme og mennesker, som kan løfte dem og hjælper med det rette koncept rundt om produktet. Fordi vi er en offentlig instans, kan vi hjælpe med at træde nye veje for startupsene, så de undgår for store økonomiske risici. Men vi kræver også, at de tør have hånden på kogepladen, for ellers kommer de ikke frem i branchen. Til gengæld har de Culinary Institute i ryggen, og vi er hele tiden klar til at gribe dem, forklarer Per Mandrup.

Et naboskab, der rykker

Ifølge Per Mandrup er det afgørende, at Culinary Institute er placeret i Food Innovation House. For når naboerne også er madnørder – sagt i sin mest positive forstand – er det nemmere at skabe magi sammen. Et godt eksempel på synergien i huset skete under corona lockdown, hvor fødevareproducenterne ikke kunne komme på messer og vise deres produkter frem.

– Vi foreslog at lave Morgen TV i et samarbejde mellem 12 forskellige fødevarevirksomheder og Landbrug & Fødevarer med fokus på eksport til Finland. Så der blev sendt en kasse med produkter afsted til finnerne, så de kunne smage med helt i stil med de virtuelle gin- og ølsmagninger, der er kørt. Formatet blev en stor succes, og jeg forventer, vi kommer til at lave mere i den retning, fortæller Per.

Culinary Institute har bl.a. også samarbejdet med produktionsvirksomheden Puratos om at skabe plante- baserede brød og kager.

– Vi er dem, der undrer os og vender tingene på hovedet over for producenterne. Det er ikke altid forbrugeren, der skal stille krav. Nogen gange skal det starte med virksomhederne.

Binder kommune og lokalproducenter sammen

Men hvad får Culinary Institute og Vejle Kommune ud af at hjælpe de spirende foodies? Meget, mener Per Mandrup. Den innovative fødevaresatsning er sat i verden for at bringe Vejle i front på fødevarescenen – men også på klimadagsordenen. For skal Vejle lykkes med sin klimastrategi, spiller de lokale fødevareproducenter en vigtig rolle.

– Culinary Institute fungerer som bindeled. Hvis Vejle Kommune fx har brug for en bestemt mængde løg i den offentlige kantine, kan jeg gå ud til en lokal løgproducent og love ham at købe en fast mængde af produktionen mod, at produktionen lever op til kommunens krav om bæredygtighed. På den måde styrker samarbejdet de små, lokale producenter samtidig med, at kommunen kan leve op til sine klimamål og bidrage til et mere bæredygtigt lokalsamfund.

GastroCrowd – et vidensnetværk for madhåndværkere

Culinary Insitute by Vejle Erhverv tilbyder forskellige muligheder for medlemskaber i et vidensnetværk for mennesker og virksomheder med passion for madinnovation – lige fra kokke og gastronomer til forskere og erhvervsfolk.

Culinary Institute by Vejle Erhverv har platinmedlemskab til de andre huse i parken. Det betyder, at du som medlem af GastroCrowd også har adgang til faciliteter og mødelokaler i resten af parken.

Læs mere hos Culinary Institute. Her kan du også se de kommende kulinariske events i 2022.